גם מבוגרים זקוקים להורמון הגדילה!

כמעט כל אחד מבין שילדים זקוקים להורמון הגדילה כדי לגבוה. הרוב גם יודעים כי הורמון הגדילה זמין לילדים בתרופה ושזהו טיפול נחוץ לילדים שהורמון זה חסר להם, על מנת שיוכלו להגיע לגובה תקין. כמו כן, התגלה כי מבוגרים זקוקים להורמון הגדילה בשל כמה סיבות חשובות מאוד. נראה כי גם מבוגרים זקוקים להורמון הגדילה!

מהיכן הורמון הגדילה מגיע?

הורמון הגדילה הוא חומר כימי המיוצר על ידי בלוטת יותרת המוח, שהינה בלוטה קטנה, בערך בגודלו של מטבע 10 ₪, הנמצאת בבסיס מרכז המוח, הנמצא ממש מאחורי העיניים. בלוטת יותרת המוח מייצרת כמה הורמונים חשובים, כולל הורמון הגדילה. חלק במוח שנקרא היפותלמוס, הנמצא ממש מעל בלוטת יותרת המוח, שולט בכמות הורמון הגדילה המופרשת על ידי בלוטת יותרת המוח.

כמות הורמון הגדילה המופרשת על ידי בלוטת יותרת המוח במהלך חיינו משתנה – הכמויות הגבוהות ביותר מופרשות בילדות, בייחוד במהלך פרצי הגדילה בגיל ההתבגרות, והן הולכות ויורדות ככל שאנו מתבגרים.

הורמון הגדילה מיוצר על ידי בלוטת יותרת המוח, המפרישה הורמון זה לזרם הדם. ניתן למדוד הורמון בדם, על ידי לקיחת דגימת דם. הורמון זה בדרך כלל יוצא מזרם הדם ונכנס לרקמות הגוף על מנת להחיל את השפעתו. הורמון הגדילה משפיע על רקמות גוף רבות, כולל, בין היתר, העצמות, השומן והשרירים. אנו זקוקים להורמון הגדילה לכל אורך חיינו, על מנת לשמור על איזון מתאים ברקמות אלו.

מה הורמון הגדילה עושה?

הורמון הגדילה שומר על איזון בריא בין השרירים, העצמות והשומן. ללא הורמון הגדילה, רקמות אלו יצאו מאיזון. קל לזהות חוסר בהורמון הגדילה בילדים. גדילתם של ילדים עם רמות נמוכות של הורמון הגדילה ירודה כאשר אינם מטופלים, והם נותרים נמוכים. במבוגרים, לא קל להבחין בחוסר בהורמון הגדילה, כיוון שמבוגרים כבר הגיעו לגובה הבוגר ועצמותיהם התאחו, כך שאינם יכולים לגבוה יותר. הדרך הטובה ביותר להעריך חוסר בהורמון הגדילה במבוגרים היא בדיקה של הרכב הגוף.

יפתחו לך גישה ורידית (עירוי, IV) והרמות הבסיסיות של ההורמון ייבדקו. תקבל תרופה. הרופא או האחות ייבחנו את התרופה ואת השפעותיה. רמות הורמון הגדילה ייבדקו חליפות דרך הגישה הוורידית, בנקודות זמן ספציפיות במשך שעתיים. אם הגישה הוורידית תפסיק לעבוד במהלך הבדיקה, חשוב לפתוח אותה מחדש, כדי שניתן יהיה לקחת את הדגימות בנקודות הזמן הספציפיות.

מטרת הבדיקה היא לברר אם יש לך חוסר בהורמון הגדילה ו/או אם אתה מתאים לטיפול בהורמון הגדילה. על מנת להתחיל טיפול בהורמון הגדילה, תצטרך לעבור מבחן גירוי אחד או שניים. הרופא שלך יחליט על מספר הבדיקות. מבוגרים שרמות השיא של הורמון הגדילה בהם הן פחות מ-5-3 מק”ג/ליטר מוגדרים כבעלי חוסר בהורמון הגדילה. אנא זכור כי מספרים אלו אינם מוחלטים; הרופא שלך יחליט על האבחנה הסופית. ייתכן שיחלפו מספר שבועות עד שהרופא שלך יקבל את תוצאות הבדיקה ויעיין בהן. עליך לשוחח עם הרופא שלך על התוצאות ועל האפשרות לקבל טיפול בהורמון הגדילה.

סיכום

הרופא שלך ייתן לך מרשם להורמון חלופי אם יש לך חוסר בהורמוני בלוטת יותרת המוח. זכור כי לכל הורמון יש פעולה ספציפית בגוף והתרופה המחליפה חשובה מאוד. אם יהיו לך שאלות כלשהן, אל תהסס להתקשר לרופא שלך, לאחות או לקרן MAGIC, לקבלת מידע.

על מנת לאשר או לברר את האפשרות לחוסרים בהורמונים, הרופא שלך יבצע בדיקה וישאל אותך מספר שאלות. ייתכן שהוא יעיין ברשומות מהעבר. בדרך כלל מבוצעות בדיקות דם כבדיקות סקר. בדיקות דם אלו יבדקו את הפרשת הורמוני בלוטת יותרת המוח ואת איברי המטרה שלהם.

להלן הבדיקות האפשריות שעשויות להתבצע:

  • T4/TSH (לבדיקת תפקוד בלוטת התריס)
  • קורטיזול, FSH/LH (לבדיקת יכולת הגירוי של השחלות/אשכים)
  • IGF-1 (מדד עקיף של הורמון הגדילה)
  • אלקטרוליטים (למדידת מאזן המים והמלחים)

ייתכן שתצטרך לעבור צילום תמונה של המוח; הוא יבוצע באמצעות סריקת CT או MRI. סריקת CT מפיקה תמונה מפורטת של המוח באמצעות קרני רנטגן ומחשב. MRI מפיק תמונה מפורטת של המוח באמצעות מגנט, גלי רדיו ומחשב. בדיקות אלה אינן מכאיבות, אך תצטרך להישאר ללא תזוזה במשך כשעה במהלך הבדיקה.

הורמון הגדילה

אם תעלה האפשרות שיש לך חוסר בהורמון הגדילה, יבוצעו בדיקות נוספות. הורמון הגדילה מופרש על ידי בלוטת יותרת המוח בפרצים מהירים ואינו נשאר זמן רב בדם, כך שבדיקת דגימת דם יחידה לאיתור הורמון הגדילה לא תעזור. ידוע כי שינה עמוקה, פעילות גופנית מאומצת ותרופות מסוימות מגרים הפרשה של הורמון הגדילה. כמות הורמון הגדילה בדם נמדדת על ידי לקיחת דגימות דם לאורך זמן, באמצעות “מבחן גירוי”. מבחן גירוי כולל בדיקה של  הרמות הבסיסיות של ההורמון, גירוי הפרשה של הורמון הגדילה באמצעות מתן תרופה ובדיקה של רמות הורמון הגדילה במשך שעה עד 3 שעות. הרופא שלך ייקבע את הפרטים הספציפיים של הבדיקות, כגון סוג התרופה, משך הבדיקה וכמות  הדגימות.

הרופא יצטרך לוודא שאתה נוטל הורמונים חלופיים מתאימים לטיפול בחוסרי הורמונים אחרים, לפני בדיקת הגירוי. תקבל הנחיות. אסור לך לאכול או לשתות דבר, למעט מים, לאחר חצות הלילה שלפני הבדיקה. עליך להגביל את פעילותך למינימום לפני הבדיקה (ללא פעילות גופנית באותו בוקר).

 בקרב רוב הילדים, החוסר בהורמון הגדילה מתפתח כיוון שההיפותלמוס, מסיבות לא ידועות, אינו מתפקד ואינו מגרה את בלוטת יותרת המוח להפריש את הורמון הגדילה. ברוב הילדים עם חוסר בהורמון הגדילה, ייתכן שלא תהיה סיבה גלויה לפגיעה בבלוטת יותרת המוח. ייתכן שחוסר זה לא ימשיך בבגרות. לעומת זאת, בקרב מבוגרים, החוסר בהורמון הגדילה בדרך כלל מתפתח עקב פגיעה בבלוטת יותרת המוח. פגיעה זו נגרמת לחוסר יכולת לייצר את הורמון הגדילה בכמויות מספיקות. הסיבה הנפוצה ביותר לפגיעה בבלוטת יותרת המוח בקרב מבוגרים היא גידול בבלוטת יותרת המוח. הגידול עצמו, או ניתוח להסרת הגידול או טיפול בגידול באמצעות הקרנות, עלולים לנבוע מפגיעת ראש או מהקרנה לראש לטיפול בגידול במוח. ם בחלק מהמבוגרים, ייתכן כי הסיבה לחוסר בהורמון הגדילה היא תת-פעילות של ההיפותלמוס, בדומה לסיבה הנפוצה להתפתחות רמה נמוכה של הורמון הגדילה בילדים, אך זהו דבר נדיר.

מהן השיטות המשמשות להוכחת חוסר בהורמון הגדילה?

הרופא שלך יבחר בדיקה להוכחת חוסר בהורמון הגדילה. כיוון שרמות הורמון הגדילה יכולות להיות נמוכות באופן תקין, רמה נמוכה בדם אינה מוכיחה חוסר בהורמון הגדילה. הרופא שלך ייבחר בדיקת גירוי שתגרום להפרשה של הורמון הגדילה מבלוטת יותרת המוח שלך לזרם הדם שלך. כך ניתן יהיה למדוד את תגובותיך לגירוי על ידי מדידת רמות ההורמון בדמך במרווחי זמן לאחר מתן הגירוי. באופן תקין, ישנה עלייה ברמת הורמון הגדילה בדם לאחר הגירוי. במצבי חוסר, אין עלייה, או שישנה עלייה בלתי מספקת, המוכיחה חוסר בהורמון הגדילה. מעט מהחומרים המגרים הפרשה של הורמון הגדילה (בדיקות לגירוי הורמון הגדילה) כוללים ארגינין (arginine), אל-דופה (L-dopa), קלונידין (clonidine) או אינסולין. הרופא שלך ייבחר מתוך אלו את המתאים ביותר למצבך.


תהליך ההערכה של מבוגריםעם חוסר בהורמון הגדילה

מבוא

הופנית לאנדוקרינולוג, שהינו רופא המתמחה באבחון הפרעות בבלוטות האנדוקריניות ובטיפול בהן. הבלוטות האנדוקריניות מפרישות לדם חומרים כימיים שאומרים לחלקי הגוף לבצע עבודות מסוימות. חומרים כימיים אלו מכונים הורמונים. הפרעות אנדוקריניות הן אלו שכרוכות בחוסר או בעודף של הורמונים. חוסר קיים כאשר אין די הורמון בגוף. על מנת שהרופא שלך יגיע לאבחנה הנכונה, עשויות להידרש כמה בדיקות. סעיף זה נכתב כדי לעזור לך ולמשפחתך להבין את תהליך ההערכה של חוסרים בהורמונים.

איזון ההורמונים/חוסר בהורמון

ההיפותלמוס שולט בבלוטת יותרת המוח; שניהם ממוקמים במוח. בלוטת יותרת המוח מפרישה הורמונים רבים בגוף או שולטת בהם. ההורמונים מופרשים בכמויות קטנות מאוד לתוך זרם הדם ונעים לחלקי הגוף (המכונים אברי המטרה) כדי לבצע עבודה ספציפית. הורמונים אלה שולטים בתפקודים רבים של הגוף, שהינם: ההורמון מגרה בלוטת התריס (TSH) מפעיל את בלוטת התריס, על מנת לשלוט בחילוף החומרים. ההורמון האדרנוקורטיקוטרופי (ACTH) מגרה ייצור קורטיזול, כדי לסייע לגופך בתפקוד היומיומי ובמצבי עקה (סטרס). וזופרסין מסייע בוויסות המלחים והמים בגוף. גונדוטרופינים (FSH, LH) מגרים את השחלות (נשים) או את האשכים (בגברים) לשחרר את הורמוני “המין” (אסטרדיול או טסטוסטרון). הורמון הגדילה מופרש מבלוטת יותרת המוח כדי לגרום לגדילה בילדים ומשפיע על צפיפות העצם, על פירוק השומנים ועל השרירים בילדים ובמבוגרים.

חוסרים בהורמונים אלו יכולים להופיע לבד או בשילוב עם חוסר אחד או יותר בהורמונים האחרים. החוסר בהורמון(ים) יכול להיות מולד, עקב מום במוח. החוסר גם יכול להיות נרכש, כתוצאה מהנזק למוח לאחר פגיעת ראש חמורה, מחלה חמורה (כגון דלקת קרום המוח או דלקת המוח), גידול במוח ו/או הקרנות. לעתים לא ניתן לזהות סיבה לחוסר בהורמון.

יועד להפצת מידע בלבד. קרן MAGIC והמומחים הרפואיים התורמים אינם נושאים בשום חבות על תוכנו. לאבחון וייעוץ, פנה לרופא.

2016 © קרן MAGIC. כל הזכויות שמורות.

קרן MAGIC ®